maanantai 8. lokakuuta 2018

Komeat revontulet 7.10.2018

Revontulet heijastuvat Kuivasjärvestä. Kuva: Pertti Rautiainen.
Viime yönä oli Oulun seudulla ja laajemmaltikin Suomessa näkyvissä hieno revontulinäytelmä. Itse kävin kuvaamassa kahteen otteeseen, ensin vähän yhdeksän jälkeen ja toisen kerran vähän ennen puolta yötä. Jälleen kerran sai olla onnellinen siitä, että pienen kävelymatkan päässä kotoa löytyy riittävän pimeä paikka, pyörätien valojen keskeltä katsottuna loimotus oli paljon heikompaa kuin perillä Kuivasjärven rannassa.

Vähän ennen puolta yötä. Kuva: Pertti Rautiainen.

Minun lisäkseni rannalla oli kymmeniä muita katsomassa revontulia, kieltensorinasta päätellen lähinnä ulkomaisia vaihto-opiskelijoita. Luonto taisi luoda positiivista Suomi-kuvaa paremmin kuin moni kallis kampanja.

Jo hiipuvat revontulet Kuivasjärven ylittävältä pyörätiesillalta kuvattuna. Kuva: Pertti Rautiainen.

Jos et ole kuvannut revontulia, niin tässä vielä pari vinkkiä. Tarvitaan 1) kohtuullisen pimeä paikka, 2) kamera, josta löytyy tarvittavat säädöt (lähinnä herkkyys, aukko ja valotusaika) ja 3) kamerajalusta. Kaukolaukaisin on myös hyvä lisä. Tämän blogitekstin kuvat olen ottanut 3-5 sekunnin valotuksilla ISO-arvoilla 1600-3200. Jos revontulissa esiintyy hyvin nopeita liikkeitä, niin jopa alle sekunnin valotukset voivat olla paikallaan (samalla herkkyyttä ja kohinaa nostaen), rauhallisempien revontulien kohdalla voi kokeilla laskea ISO-arvoa ja lisätä valotusaikaa. Jälkikäsittelystä vielä sen verran, että kuvat kannattaa ottaa raw-formaatissa jpg-kuvien sijaan (jos kamerassa on tällainen mahdollista), tämä on todella suuri etu editointivaiheessa, kun yritetään kaivaa näkyviin kaikki yksityiskohdat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti